Αλτ! control, delete (ή αλλιώς πειθάρχηση, έλεγχος, διαγραφή)

Αλτ! control, delete                                                                                                                                                                                              (ή αλλιώς πειθάρχηση, έλεγχος, διαγραφή)

Με απαρχή την κρίση, τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους τα τελευταία χρόνια εξαπολύουν μια επίθεση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας, που είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Μειώσεις μισθών, απολύσεις, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, νομοθετικές ρυθμίσεις που εντείνουν τον έλεγχο και την καταστολή, είναι μόνο μερικές από τις πλευρές της βίαιης υποτίμησης της ζωής μας. Προφανώς, το πανεπιστήμιο, σαν ενεργό κύτταρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτόν τον κύκλο μεταρρυθμίσεων. Το τελευταίο διάστημα, πολλά κομμάτια του πανεπιστημίου (εργολαβικοί, διοικητικοί υπάλληλοι) έχουν πληγεί από τις απολύσεις και το μέτρο διαθεσιμότητας, ενώ οι αγώνες τους κάθε φορά καταστέλλονται και βρίσκουν τα όρια τους. Παράλληλα, η στροφή στην ιδιωτικοποίηση που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια, από τη μεριά του κεφαλαίου και του κράτους του, και η επίθεση τους στον κοινωνικό μισθό, μετακυλύει το κόστος φοίτησης στις πλάτες των φοιτητών (λέσχη, συγγράμματα) και εντατικοποιεί τις σπουδές μας, προκειμένου να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σ’ ένα χώρο μετάδοσης στείρας γνώσης, αφιλόξενο προς κάθε πολιτική διαδικασία και δομή, σύμφωνα με τα πρότυπα των πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Επόμενη πράξη αυτού του έργου, οι διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών. Ο Λοβέρδος, ως νέος υπουργός παιδείας, δεσμεύτηκε να «καθαρίσει» (όπως καθάρισε το 2012 την ελληνική κοινωνία από τις οροθετικές γυναίκες) τα πανεπιστήμια από 180.000 φοιτητές, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το όριο σπουδών τους. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που υπερψηφίστηκε στην Βουλή στις αρχές Σεπτέμβρη, όσοι φοιτητές παρουσιάστηκαν σε κάποια από τις εξεταστικές ή έχουν συμπληρώσει δήλωση μαθημάτων τα τελευταία δύο χρόνια εξαιρούνται από την άμεση διαγραφή και τους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές, του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου. Αυτή η εξέλιξη έχει ως σκοπό να ενισχύσει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», εκτονώνοντας την επικρατούσα ένταση και διασπώντας ακόμα περισσότερο το φοιτητικό σώμα.
Πόσο μεγάλο είναι λοιπόν το βάρος που αποτελούν οι αιώνιοι φοιτητές για το ελληνικό πανεπιστήμιο; Η πραγματικότητα είναι γνωστή σε κάθε έναν που έχει έστω και μια μικρή σχέση με το πανεπιστήμιο. Οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, όπως είναι η καινούρια τους sic ονομασία, δεν κοστίζουν κάτι περισσότερο από δύο-τρία χαρτιά σε κάθε εξεταστική. Δεν έχουν πάσο και ως εκ τούτου στερούνται όλων των φοιτητικών παροχών (δωρεάν σίτιση, στέγαση). Αιτία της «αιωνιότητας» μπορεί να είναι η παράλληλη με τις σπουδές εργασία, μια συνθήκη η οποία δυσχεραίνει τη χρονική ρύθμιση των σπουδών. Όπως επίσης, και η οικονομική αδυναμία ορισμένων φοιτητών να εγκατασταθούν στον τόπο που εδρεύει η σχολή τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένες μόνο εξεταστικές. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά πραγματοποιούνται για χάρη της περαιτέρω εντατικοποίησης. Όχι απλά στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα ενάντια στις διαγραφές, αλλά τον θεωρούμε δικό μας, καθώς το μέτρο στοχεύει σε όλους μας, εφαρμόζοντας στη συνέχεια τη διαγράφη του εκάστοτε φοιτητή που συμπληρώνει τα ν+2 έτη σπουδών. Το κράτος χρειάζεται ένα πανεπιστήμιο έρμαιο στις επιταγές του κεφαλαίου, απαλλαγμένο από όλους τους «ανεπιθύμητους», ώστε να το παραδώσει «τακτοποιημένο» στις επιχειρήσεις που ήδη το λυμαίνονται.
Εμείς από τη μεριά μας, επιλέγουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο, να συλλογικοποιούμε τους αγώνες μας, να προσπαθούμε να τους συνδέσουμε με τα κομμάτια της τάξης μας μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην όξυνση της ταξικής πάλης, την αυτόνομη και ταξική οργάνωση φοιτητών και εργαζομένων, την αμφισβήτηση της γνώσης και του θεσμού του πανεπιστημίου, την άρνηση του φοιτητικού lifestyle και των καθεστωτικών παρατάξεων. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μπλοκάρουμε τις διαγραφές, την εντατικοποίηση των σπουδών μας, την αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου και την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας.

Το κείμενο σε pdf εδώ: Αλτ! control, delete (ή αλλιώς πειθάρχηση, έλεγχος, διαγραφή)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *